21 Mart 2012 Çarşamba

Menekşe Tohumlarının Ekimi ve Bakımı

AFRİKA MENEKŞELERİNDE TOHUMLA ÜRETİM

Resim


Tohumlar çiçekte oluşuyor. Eğer yapay ya da doğal yöntemle tozlanma yani döllenme sağlanmış ise çiçeğin renkli yaprakları ( pedaller) solarken tohum kesesinin irileşmeye başladığını görüyoruz. Bu nedenle tohum kesesinde hareketlenme varsa o çiçek sapını kesmeyip sabırla beklememiz gerekiyor. Ne kadar mı
4-5 ay...

Tohumu gördüğünüz zaman ise; önce yapmanız gereken tohum dışındaki çiçekleri koparın ki tohum daha sağlıklı gelişsin. Sonra da aşağıda yapılacakları izleyin. Ayrıca tohum kapsülünün büyüklüğüne göre 50 ile 150 arası bitki elde edebilirsiniz. Ayrıca çimlenme esnasında da fireler oluyor.

Tohum ile üretimi 4 safhada incelemek gerekir.

İçeri buyrunuz...





1. adım. ÇİMLENME İÇİN GEREKLİ KARIŞIM ve KABIN HAZIRLANMASI

Şeffaf kapaklı şarküteri kapları üretimimiz için oldukça uygundur.Afrika menekşesi tohumları, ağzı sıkıca kapanan bir cam kutu veya saydam bir plastik kabın içine ekilebilir. Uygulamadan sonra sera etkisi için üstünü örtecek şeffaf kapağı veya şeffaf naylon torbamız hazır olsun.


(Hiç gübre içermeyen) eşit miktarda torf+perlit+vermikulit karışımımızı iyice dinlendirilmiş musluk suyu ile nemlendirin.3 cm kalınlık olması yeterlidir.Dokunduğumuzda hafif ıslaklığını hissedelim,çok sulu çamur gibi olmasın.Kaptaki nemli karışım düz bir şekilde tesviye edilmiş olsun.

2. adım. TOHUMU SERPMEK

Afrika menekşesi tohumları çok miniktir..
Dikkatlice kabından çıkarıp , bir parça beyaz kağıt üzerine dökün. Sonra yavaş yavaş bunları eşit olarak yüzey üzerine serpin.

Resim


ASLA KARIŞIM MIX İLE TOHUMLARA KAPAK YAPMAYIN ÜZERLERİNİ ÖRTMEYİN,BASKI YAPMAYIN.
Çünkü afrika menekşelerinin çimlenebilmesi için kesinlikle ışık görmesi gerekir.

Tohumları serptikten sonra nemli ortamı muhafaza edebilmek için şeffaf kapağını veya naylonumuzu üzerine örtelim.

Bu koşullar altında çimlenme orta nemli bir ortamda kapak veya plastik örtü altında oluşturulur.Karışım mix imizin kurumasına izin vermeyin.

Resim

3. adım. IŞIĞIN ve SICAKLIĞIN AYARLANMASI.

İdeal çimlenme için uygun sıcaklık ve ışık değerleri şu şekilde olmalıdır.İdeal sıcaklık 70 ve - 85 ° F dir. Daha yüksek sıcaklıklarda düşük çimlenme ve verim alınır.

Resim

Çimlenme için ideal ışık mini seramızın 20-30 cm. üzerindeki bir flüoresan ile sağlanabilir. Günde 12-14 saat ışıkları açık tutun. Veya pencere pervazında soğuk olmayan bir ortamda gerekli ışık gördüğü sürece çimlenme için gerekli şartlar sağlanabilir. Doğrudan güneş ışığı nın güçlü olduğu ortamdan uzak durulmalıdır.

Tohumlar yaklaşık 14 -20 gün içinde çimlenme başlar. Yeni filizler küçüktür ve yavaş yavaş büyür. 3-4 Gün içinde diğerler ide çimlenir.
Ekimden sonra yaklaşık 30 gün içinde küçük fidanların yavaş yavaş oda koşullarına uyum sağlaması sağlanır.Nemin kaçmasına fırsat vermeyecek şekilde arada havalandırma yapılır.
Nem (¼ düşük konsantrasyonlu su içeren galon başına 1 çay kaşığı dengeli bir gübre kullanarak ) 12-12-12. oranında vererek fidelerin daha hızlı büyümesi sağlanabilir.

IMG_4137.JPG

Resim

4. adım. TAŞIMAK

Küçücük fidanları küçük kaplara mümkün olduğu kadar zedelemeden cımbızla olabilir, nakletmek gerekir , viyoller olabilir,1 hafta üstleri kapalı olarak kaldıktan sonra 5 cm' lik saksılara alınır.
Torflu karışım (Turba yosun, vermikulit karışımı ve perlit) içine nakledebilirsiniz. Gerekli besleme ve suyunu vererek çiçekli bir sürü menekşeye kavuşursunuz.

jokonda'nın tohum kesesi...
015.JPG

Metelitsanın tohum kapsülü
004.JPG


Minik cihiratalr elle tutulacak kadar büyümüş. En gelişmiş olanları şaşırtılarak yeni kaplarına alınmış.
IMG_4915.JPG

IMG_4917.JPG

Trailler menekşeler
IMG_2955kç.jpg

Haziran'da alınan tohumların Ocak ayındaki halleri :) Ne mutlu sahibine...
IMG_5447.JPG


Kaynak burası

-------------


Başka bir bilgi kaynağından:

Kendi African Violet Hybrid oluşturun
Kendi melez Afrika menekşelerinizi oluşturmak gerçekten çok kolaydır - ister inanın ister inanmayın - hemde eğlencelidir.

Bir Afrika menekşesi hem erkek hem de dişi bölümlerden oluşur.



Erkek parçalar filamentler ve yapılmış anter oluşur, ve stamens ,polen sarı . Dişi parçaları - stil stigma, ve yumurtalıktan oluşur .İşlemin başarılı oluşabilmesi için polenin olgun,dişinin, yapışkan halde olması gerekir.


Hibrit melez oluşturmak için şu adımlara dikkat etmek gerekir:

Adım 1: Erkek ve dişi adaylar ayrı bitkilerden seçilmelidir.Hayal gücünüzü kullanarak farklı renk ve yapraklardan örnekler seçebilirsiniz.

Adım 2: Tozlaşmayı yaptırabilmek için bıçak veya küçük makas ile erkek organdan keskin küçük kesikler oluşturup tozları açın.

Adım 3: Küçük ince bir kıllı fırça kullanarak dişi bitkideki yapışkan stigma üzerine erkek polenleri sürülür.

Adım 4: Yeni çeşitliliği etiketlemek, birinci liste erkek "aşağıda adı" x . Sonra, o altında, dişi adını y yazmak.

Adım 5: Bu çabalar sonucunda hibrid çalışmaları başarılı olursa hafta içinde, yumurtalık şişer ve seedpod form oluşur. Buruşur ve kahverengiye dönüşür. Seedpod ile sap çiçek, kesilmiş kuru olmalıdır. Pod 6-9 ay içinde ekim için uygundur.

Tohum ekimi nasıl yapılır:

Tohumla üretimde tohumlar hacim olarak eşit miktarlarda kireçsiz tınlı toprak turba ve kum karışımına ekilerek 18-21 oC’de çimlendirilir. Tohumla üretme uzun bir kültür süresi gerektirdiğinden ancak kültür çeşitlerinin ıslahında söz konusudur.

Tohumlar son derece küçüktür: yaklaşık olarak bir onsta (1ons=28,3gr) bir milyon tohum vardır. Afrika menekşesi tohumları, ağzı sıkıca kapanan bir cam kutu veya saydam bir plastik kabın içine ekilebilir.

Tohumların ekildiği ortamın önceden buhar ya da kimyasal bir madde ile sterilize edilmesi gerekir. Saintpaulia tohumlarını çok iyi, elenmiş, önceden sulanmış, düzgün yüzeyli torf (peat) substratının yüzeyi üzerine (vermikülit + yaprak çürüntüsü veya kum + yaprak çürüntüsü ya da torf + kum (perlit de olabilir) kabın dibine 2.5 cm yayılır ) seyrek-ince bir şekilde serpilir.

 İyi bir sisleme aleti ile buharlama şeklinde sulama yapılır, böylece tohumlar ortama yerleşirler. Tohumların üzerini daha fazla kaplamaya gerek yoktur. Kapak sıkıca kapatılarak aydınlık ancak doğrudan ışık almayan bir yere konur.

Buharlama veya sisleme ile yüksek nemli ortamı sürdürün. Direk sulamadan kaçının. 70 Fahrenheit derecedeki (70oF = 21oC) ortam sıcaklığında çimlenme yaklaşık 10-25 gün almalıdır.

Tohumlar çimlenip de fidecikler kapağa dayanacak kadar büyüdüklerinde, kum + yaprak çürüntüsü bulunan kaplara şaşırtılır. 1 hafta üstleri kapalı olarak kaldıktan sonra 5 cm' lik saksılara alınır. Çiçeklenme görülene kadar burada bırakılırlar

Elverişli üreme karakteristiklerine sahip çoğu kültür bitkisi ticari üretim için patentlenmiştir. Bu türlerin eşeysiz çoğaltılması, patent saylayıcıdan alınan üretici lisansı ve anlaşması olmadıkça yasaklanmıştır.O yüzden piyasada hazır tohum kolay kolay bulamazsınız.

Kendi hibrit çalışmanızı kendiniz yapın.

Tohum atımından çiçek açan bir bitki elde edilinceye kadar geçen süre 7–10 aydır. Bu süre ortam koşullarına, kullanılan tohum çeşidine ve materyale bağlı olarak değişebilir.
Tohum ekimi için en uygun zaman eylül-ekim aylarıdır. 
Bununla beraber sera koşullarında yılın herhangi bir zamanında da olabilir. 22°C sıcaklıkta, tohum ekiminden 10 gün sonra çimlenme başlar ve fidecikler toprak yüzeyinde görülür.
Ancak gelişmeleri için en az 3–4 ay beklemek gerekir.


African Menekşe Hybridizing

Afrika menekşeleri Hybrid çeşitleri sizlere eğlenceli bir hobi olarak ilginç ödül bitkiler verir .
Afrika-menekşelerinde tozlaşma yaptırmak kolaydır, birkaç hafta içinde tohum kabukları üretir. Afrika menekşesi tohumların olgunlaşması altı ay kadar sürer genellikle.

Afrika Menekşelerinden melez elde etmek için


Başlamadan önce her zaman temiz ve kuru bir yüzey üzerinde çalışmak gerekir, kullanacagımız aletlerin sterilize edilmesi önerilir.Afrika menekşelerinde tozlaşma ,çaprazlamada gerekli özel araçlar için, birçok kişi manikür makası, tıraş bıçağı, kürdan ve diğer aletleri kullanmak ister. Bu aletlerçamaşır suyu veya alkol ile önceden sterilize edilmelidir . Farklı ebeveynler ve polen setleri elinizde hazır olması gerekir.

Anaç Bitkilerin seçimi

Ilk karar çapraz hangi iki bitkiyi seçeceğimizdir. İstediğiniz herhangi iki Afrikalı menekşeler kullanabilirsiniz. Sadece hybridizing sonucunu merak ediyorsanız güzel niteliklere sahip iki bitki de deneyin . Eğer mozaik alacalı yaprakları, ya da beyaz kenarlı tek bir kırmızı yıldız içinde sarı çiçekler gibi çok spesifik sonuçlar üretmeye çalışıyorsanız ( istenen sonuçları elde etmek için anne ve baba bitki genetik özellikleri ve bunların geçiş şekilleri hakkında daha fazla bilgi gerekir ..)

Iki çiçek parçaları, sarı anter (polen kesesi) ve dişilik organı her Afrika menekşesinden donör polen yapabilirsiniz. Tohum olacak ayrı ebeveyn bitki 'anne' (olgun) ayrı polen ebeveyni ('baba' bitki ) hybridizing için seçim yapabilirsin. Aksi takdirde, sadece bir tohum ebeveyn in özelliklerini taşıyan polen elde edersiniz.

3 yorum:

  1. Hobi bahçesi; mini sera veya hobi sera

    Bizde hazır imal edilmiş halde satılması henüz çok yenidir, “yeni tanınmak üzere”dir. Söz konusu mini sera veya bahçe seraları için bizde “hobi sera” terimini kullananlar var.
    Eski klasik limonluklardan farkı, bunların şimdi çiçek ve bahçe meraklıları için portatif olacak şekilde üretimlerinin yapılıp satışa sunulmasıdır.

    Bunlara ingilizcede hobby garden, greenhouse gibi isimler verilir. Hobi bahçesi denince bizde normal bahçeler anlaşılıyor. Mini sera denince de el kadar, akvaryum gibi gerçekten mini seralar anlaşılıyor (hâlbuki bunlara Hobi Sera denir).


    Hobi bahçesi mini seralar büyük bir tavuk kümesi gibidir, en azından bir köpek kulübesinden dört misli kadar büyüktür. Gelişmiş batı ülkelerinde ve ABD’de yapı market tarzı yerlerde ve süs bitkileri / bahçe meraklıları için olan mağazalarda hazır satılır. Yurt içinden “hazır satın alabileceğiniz” bir yer örneği olarak Serapey.com web sitesine bakabilirsiniz.

    Madem bizde henüz pek bilinmiyor ve her yerde satılmıyor, o halde kendiniz de yapabilirsiniz. Tabii ki ihtiyacınız varsa. Veya yeni bir kazanç yolu olarak imal edip satışa sunabilirsiniz.

    Hobi sera / hobi bahçesi en kolay yoldan nasıl yapılır?
    Metreyle satılan hem kalın hem cam gibi tam şeffaf polyester branda / muşamba alarak çadır ya da tavuk kümesi yapar gibi pvc ya da alüminyum çerçevelerle ihtiyacınıza uygun bir Hobi Sera yapmanız kolay. Muşamba yerine polikarbon levhalar özellikle kışları fazla soğuk geçen yerlerde ısı yalıtımı için çok elverişlidir.


    Rüzgârdan uçup gitmesin diye yere sağlamca sabitlemek ve güneş içerdeki bitkileri pişirmesin diye gereken tedbirleri düşünmek gerekiyor. Daha uzun ömürlü ve bahçe serası olarak bir şey tasarlamak istiyorsanız hiçbir tahta malzeme kullanmamanızı tavsiye ederim. En iyisi pvc çerçeveler kullanmaktır.

    Bu tip limonluklar hangi amaçlarla kullanılır?

    1- Kış boyunca bazı bitkileri ağır dondan korumak.

    2- İlkbahar başında / kış sonunda ekeceğiniz tohumların daha hızlı büyüyebilmeleri ve nisan sonuna doğru esas yerlerine dikilebilecek hale gelmeleri.

    3- Kışın da sebze yetiştirilmesi.

    4- Gülden Afrika menekşesine kadar birçok bitkinin çelikle üretimi için yüksek hava nemliliği sağlaması.

    5- Fazlaca hava nemliliği isteyen bitkilerin havası yeterince nemli olmayan yörelerde yetiştirilmesi.

    6- Gece ısının çok düştüğü yerlerde soğuk sevmeyen bitkilerin yetiştirilmesi..

    7- Bahçelerde tavukların değil süs bitkilerinin devamlı kapalı yerde yetiştirilmesi..

    Daha birkaç amaç sayılabilir.


    Zararlı yönlerine gelince:

    — Birçok hastalıklar ve parazitler içerde kolayca çoğalabilir.

    — Direkt güneş alan bir yerde bulunuyorsa sıcak günlerde bitkiler sıcaktan pişebilir.

    Onun için yukarıdaki amaçlardan en çok ilk dört madde için uygundur: Tüm kış boyunca ve diğer mevsimlerde kısa süreli amaçla kullanılması.

    Yüksek nem isteyen bitkiler için devamlı kullanılacaksa içerde iyi bir havalandırma tertibatı, nemlendirme tertibatı ve ısı dengeleyici tertibat kullanmak gerekiyor. Bu tip limonluklar tam teşekküllü mini ve kompakt bir sera gibidir. Gelişmiş ülkelerde bunlar orkideler için hazır satılır, ev içinde kullanılabilecek ölçülerde olup güneş etkisi veren ışıklandırma sistemine de sahiptir.


    Bahçelerde ve balkonlarda yapılacak mini seralarda dikkat edilecek hususlar:
    Direkt öğle güneşi almaması gerekiyor. Ya seyrek gölge veren ağaçların altında bulunmalı ya da güneşi filtrelemek için çareler bulmalısınız.

    İçerisi daha sıcak olacağından dolayı içerde toprak normale göre daha çabuk su kaybeder. Sulama kontrollü olarak yapılmalı.


    Hastalıklara ve parazitlere karşı dikkat edilmeli.


    İçerisinin iyi havalandırılması sağlanmalı.

    YanıtlaSil
  2. Ben aliexpressden tohum sipariş etdim,in Sə Allah uyqulamalarınız bana yardımcı olur

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar,

    Menekşe bakımıyla ilgili verdiğiniz faydalı bilgiler için teşekkürler. Menekşeleri çok seviyorum. Renkleri çok hoş ve gerçekten çok sevimli bir çiçek türü. Bulunduğu ortamda neşe kaynağı bence. Bakımı biraz zor ama belirli rutinleri geliştirdiğinizde menekşe bakımı kolaylaşıyor. Bulunduğu ortamın ışığı, ısısı vb. çok önemli.
    İzninizle, ben de faydalı olması adına menekşe bakımıyla ilgili öğrendiklerimi sizinle paylaşmayı isterim: https://www.ebrubektasoglu.com/yazi/cicek-bakimiyla-ilgili-pratik-bilgiler/

    Sağlıcakla kalın, çok sevgiler.

    YanıtlaSil