24 Mart 2012 Cumartesi

Gerbera sever misiniz :)



Benim en sevdiğim kesme çiçektir kendisi. Haliyle eşimin de en çok aldığı çiçek :)

Biz hep vazoda görmeye alışkınız ama, onlar bahçede, hatta saksılarda bakıldığında 1 ay diri duran içekleriyle bize selam veriyorlar.

Bu güzel çiçeği tohumdan yetiştirmek isterim diyenler içeri buyursunlar...




Öneriler:


Gerbera çok yıllık bir bitki. Ancak ticari yetiştiricilikte en fazla iki yıl aynı bitkiden yaralanılır.

İç mekanlarda yıl boyu çiçekli kalabilir. Ancak aydınlık ve güneşli bir yerde bulunmalı.

Optimum gelişme sıcaklığı 24-25 derece civarında. Kış sıcaklığı da 10 derecenin altına düşmemeli.

Ayırma veya tohumla üretebilirsiniz.

Ancak hastalık ve zararlısı çok. Dikkatli olun. Problemleri bize zamanında bildirin.

Suladıktan sonra tabakta asla su bırakmayın.

-----

Evde, saksıda bakılan bir gerbera:



-----------

Aşağıda iyi tohum ve kötü tohumları görebilirsiniz:

Full size picture of Gerbera Daisy, Transvaal Daisy, African Daisy, Barberton Daisy, Gerber Daisy (<i>Gerbera jamesonii</i>)

-------

Gerberanın genel istekleri:

1. Drenaj: Kökleri 80 cm derine kadar gider bu alanda su birikimi kökleri çürütür,
2. Toprak sterilizasyonu: Gerbera yetiştirmek için toprak steril olmalıdır,
3. Sıcaklık: En uygun sıcaklık 10-21 oC arasıdır. 3-4 oC a kadar dayanır ama gelişemez.
4. Akdeniz iklimi uygun bölgedir.
5. Çoğaltnma : Genel olarak Doku kültürü ile yapılır (Steril koşullarda) , Ancak KLONAL ayırma ile de çoğaltılır. Topraktan sökülür, klonlar ayrılır, kökler kesilir, tekrar dikilerek klon kısmından yeni kökler verir. Yaprakları köklenmez!!!

Tohumla çoğaltma da mümkündür ama ticari yetiştiricilikte kullanılmaz. Tohumları Ayçiçeği gibi orta yerde oluşur ve Çimlenme kabiliyetlerini 2-3 ayda kaybederler. Yani hemen ekilmelidir.

6. En büyük sorunları: Kök çürümesi (Phytophtora ) en büyük problemdir, toprak seviyesinden çürür. Beyaz sinek ve bazı zararlılar da gerberayı severler.

-------

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder