Afrika Menekşesi Köklendirme |
Genel
Afrika menekşesi üretmenin bir kaç değişik yolu var. Tohumla üretim, yaprak çelikleriyle üretim ve köklü bitkilerin ayrılması başlıca uygulanan yöntemler. Tohumla üretimde melezleşme olacağı için bu yöntem çok fazla tercih edilmiyor, en çok tercih edilen yöntem yaprak çelikleriyle üretim. Uygulaması kolay olduğu kadar çok sayıda yeni bitki elde edebilirsiniz.
Devamı içeride...
Çelik Alma
Yaprak çeliklerinin sapı 15 - 20 mm uzunluğunda olacak şekilde kesin. Alınacak yaprak çeliği sağlıklı ve taze olmalıdır. Çelik alırken genelde yapılan hata, ana bitkinin yaşlı dış yapraklarının alınarak büyütülmeye çalışılmasıdır. Oysa en iyi çelikler ana bitkinin gövdesine yakın genç ve tam gelişmiş yapraklardır. Bu yapraklar daha hızlı büyür ve daha çok yavrular.
Dikime Hazırlık
Çelik aldıktan sonra yaprak sapını 45 derecelik açıyla 1-2 mm kesin. Kesilen yaprak çeliklerini suya değdirmeden yalnızca sapları suda olacak şekilde bir kaba yerleştirip bir saat bekletin.
Köklendirme Ortamı
Köklendirme ortamı iyi havalanmalı su tutma kapasitesi yüksek olmalıdır. Bunun için en iyi karışım zeolit veya perlitin torfla yarı yarıya karışımından hazırlanmış köklendirme ortamıdır. 6-7 cm derinliğinde küçük saksılar köklendirme için yeterlidir. Ayran ve su bardakları bu iş için kullanılabilir.
Çeliklerin dikimi
Hazırlanan çeliklerin sapları 10mm toprağa girecek şekilde yerleştirin, sabit durması için yaprağı hafif yan yatırıp saksıya dayayabilir veya destek verebilirsiniz. Dikim işleminden sonra üstten azar azar sulayın toprağın çamurlaşmasına müsade etmeyin. Toprak nemli ancak ıslak olmamalıdır. Sulamadan sonra güneşi doğrudan görmeyecek aydınlık ve sıcak bir alana yerleştirin.
Bakım
İlk iki üç hafta köklenme olana kadar gübreleme yapmayın, hafifçe yaprağa asılarak köklenmenin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Köklenme gerçekleştikten sonra yaprak gelişimini teşvik etmek amacıyla azot değeri yüksek gübrelerle gübreleme yapın. Gübreleme dozu normal menekşe besleme dozunun üçte biri kadar olmalıdır.
Taşıma
Afrika Menekşesi Üretimi |
Not:
- Bir çok kişi menekşe köklendirirken önce su içerisinde köklendirip daha sonra saksıya taşıma yöntemini uygulamaktadır. Bu yöntem menekşe köklendirmek için en doğru yol değildir. Bitki saksıya taşıma esnasında yeniden adaptasyon dönemine girecektir.
- Eğer hazırlanan karışımda saplarda çürümeler görülürse perlit, zeolit gibi havalanma kapasitesi yüksek maddelerle toprak karışımı takviye edilmelidir.
- Afrika menekşeleri için köklendirme hormonu kullanmaya gerek yoktur.
------------------------------
Uzun süre çiçekli kalabilen, etli ve yeşil yapraklarıyla Afrika menekşesi dünyanın en popüler çiçeklerinden biridir. Bakımı çok kolay olmasa da burada anlatılanların hepsini yaparsanız mükemmel Afrika menekşeleriniz olacaktır.
Saksı
Saksı seçimi çiçeklenme için çok önemlidir derin saksılar yerine yayvan ve geniş ağızlı saksılar tercih edin. Saksı altına drenaj delikleri açın. Toprak saksılar ağız bölgesinde zamanla tuzlanma ve yosunlanma
yapar bu yüzden plastik saksılar veya sırlı saksılar tercih edin.
Toprak
Afrika menekşesi kök çürüklüğüne duyarlı bir bitkidir saksı harcı iyi havalanma özelliğine sahip olmalıdır. Bunun için en iyi karışım 1 ölçek hazır saksı toprağı 1 ölçek perlit ve 1 ölçek torf karışımıdır. Saksı toprağı alırken pH değerine dikkat edin. Toprak pH sı 5,4-6,5 arasında olmalıdır.
Işık
En uygun evin doğu penceresidir sabah güneşinden faydalanır, eğer doğu pencereniz yoksa kuzey penceresine koyun. Yüksek ışık yoğunluğunda menekşe yaprakları kahverengileşir, düşük güneş yoğunluğunda ise çiçeklenme olmaz.
Sıcaklık
Menekşe tropikal iklim bitkisidir. Sıcaklığın 18 C altına düşmemesini ve 32 C üstüne çıkmamasını sağlayın. En ideal sıcaklık 26 C civarıdır. Gece gündüz sıcaklık farkı 5 C aşmazsa çiçekler daha renkli ve parlak, yapraklar büyük olacaktır.
Sulama
Sulama suyunun oda sıcaklığında olmasını sağlayın. Sulamayı saksı altından yapın, yapraklara su değdirmeyin. Saksı altlığını suyla doldurun, Toprak yüzeyi nemlenene kadar bekledikten sonra saksı altlığında kalan suyu dökün. Sulama zamanına dikkat edin, öğlen sulamasında yapraklarda siyah lekeler oluşurken, gece sulamasın da mantari hastalık riski artar. En uygun sulama zamanı sabahtır.
Gübreleme
Saksı harcını kendiniz hazırlıyorsanız NPK 12 36 14 gübre karışımını kullanın ve ürün üzerinde yazılan prosedüre uyun. Düzenli gübrelemede dengeli gübreleri tercih edin NPK 20 20 20 gibi, çiçeklenme döneminde fosfor ihtiyacı artar NPK 10 30 20 veya 15 30 15 kullanın. Gübre içeriğinde azot kaynağı olarak üre olmadığından emin olun.
Burada gördüm.
------------------------
Menekşe Hastalıklarından Kök Çürümesi Teşhisi :
Dış yapraklarına dokununca diri değilse ve bitki verdiğiniz suyu çekmemişse (yani toprağı eskisi gibi kurumuyor, hep ıslak kalıyorsa) kök çürüğü demektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder